Redningsvest - et viktig valg

Den riktige redningsvesten er et viktigt valg for alle som seiler. Se her hvilke tanker du skal gjøre deg.

For folk som ikke selv driver med seilsport, kan sporten godt virke farlig, fordi man konstant må leve med risikoen for å dette i havet. Det er dog en rekke forholdsregler man kan ta for å unngå at en slik situasjon blir farlig, og statistisk sett er vannsport slett ikke ikke en farlig sport.

Ut over å unngå å falle i vannet, f.eks. ved å bruke en line, seile i godt vær osv., så er der ingen tvil om at en redningsvest er en ekte livredder.  Det er litt på samme måte som sikkerhedsbeltet i bilen: Den er kanskje ikke 100% behagelig å ha på, men hvis uhellet er ute, kan en redningsvest vise seg å være din beste venn.

Se vårt store utvalg av redningsvester her

Loven sier klart at det skal finnes en redningsvest (eller svømmevest) til hver passasjer ombord, og det er føreren av båten som juridisk stilles til ansvar for at dette overholdes. Selv om det kanskje kan virke usannsynlig, kan du faktisk bli stoppet av politiet og bli undersøkt. Hver manglende redningsvest koster nå 500,- i bot.


De 4 TYPENE REDNINGSVEST

- Flytevest -
Som navnet antyder, er det snakk om en redningsvest som gir bedre flyteevne når du skal svømme. Den har større bevegelsesfrihet og gjør det derfor lettere å komme rundt i båten. Til gjengjeld hjelper den deg ikke spesielt mye i vannet, eller hvis du bliver bevidstløs, fordi det hverken er krage eller ekstra oppdrift forran i vesten – oppdriften er typisk fordelt over hele flytevesten. Bør kun brukes av voksne og erfarne seilere, som er habile svømmere.
>>> Finn en flytevest her

- Redningsvest (tradisjonell) -
En helt klassisk redningsvest er laget sånn at du holdes i live lengst mulig, dersom du skulle bli bevisstløs i vannet. Bak på vesten er det en krage som holder hodet over vannet, og da hoveddelen av oppdriften er plasert forran på en redningsvest, sørger den også for at du ligger riktig i vannet – nemlig på ryggen.
>>> Finn en tradisjonell redningsvest her

- Oppblåsbar redningsvest -
En oppblåsbar redningsvest har blitt et solid og populært alternativ til de to øvrige typene. Du får stor bevegelsesfrihet, som med svømmevesten, og de livsviktige oppdriftsegenskapene fra den tradisjonelle redningsvesten. Dette fordi vesten først blåses opp når man er i vannet, enten ved automatisk utløsning eller ved manuell utløsning ved å trekke i en snor.
>>> Finn en oppblåsbar redningsvest her

- Redningsvest til barn -
Utover å være tilpasset barnestørrelser, så er en barnevest ofte utstyrt med en spesiell bleiestropp, som gjør den behagelig å ha på, selv for helt små barn. En barneredningsvest er alltid med fast stoff (ikke oppblåsbar), da barn skal være så godt som voksne før de selv kan utløse en oppblåsbar vest.

>>> Finn en barneredningsvest her